Új és használt kávégépek, kávéfőzők garanciával

Jó tanácsok – a kávédarálás

Jó tanácsok - a kávédarálás

duplatartalyos-kavedaralo

Sok tényezőtől függ az őrleményből nyert kávéital minősége. Szerepet játszik ebben a kávébab fajtája, minősége; a pörkölés milyensége és a művelet minősége; a szállítás és tárolás gondossága; a darálás körülményei; a főzésnél használt eszközök és technológiák; a felhasznált víz minősége; stb. Tanácsaink sorát a darálás részleteivel kezdjük.

Alapszabályok:

  • mindig annyi kávét őröljünk, amennyi még aznap elfogy. Ideális esetben adagonként célszerű frissen darálni!
  • a daráló tartályában se tartsunk nagyobb mennyiségű kávébabot. Veszít illatából, ízéből, a levegőből nedvességet és idegen ízeket vehet fel.
  • az elektromos kávédaráló beállításait naponta ellenőrizzük, adott esetben pontosítsuk. A profik más és más beállításokat alkalmaznak az adott nap körülményeihez igazodva. Csapadékos napokon a levegő páratartalma nagyobb, ezt is figyelembe veszik…
  • mindig egyenletes szemcsenagyságúra daráljuk a kávét. Csak így nyerhető jó minőségű főzet, illetve így kerülhetjük el a – túl kis szemcsék főzetbe kerüléséből fakadó – fanyar ízhatást.
  • ha kénytelenek vagyunk ugyanazt a darálót használni az espresso kávéhoz, mint a reggeli jellegű világos kávékhoz, kerüljük el a kávéfajták keveredését. Ráadásul más beállítást is alkalmazzunk, hiszen az espresso sokkal kisebb szemcseméretet igényel. A legjobb megoldás lehet a képen bemutatott duplatartályos őrlőgép.
  • keressük az ún. tárcsás kávédarálókat. Az ezekben készült kávéőrlemény nagyságrenddel egyenletesebb és finomabb, mint a pengés készülékben készültek. Bár a tárcsás darálók drágábbak, mégis inkább ezeket válasszuk. Megéri!
    ha kézzel őröljük a kávét, mindenképpen keressük a török kávédarálót. Ezzel akár porrá őrölhetjük a kávébabot!

torok_kavedaralok

Forrás: http://www.kave.specia.hu/2009/02/10/jo-tanacsok-a-kavedaralas/

Hozzászólás kikapcsolva.

Jura kávégépek a Facebookon!