Új és használt kávégépek, kávéfőzők garanciával

10 dolog, amit a kávéról tudni kell

10 dolog, amit a kávéról tudni kell

Presszókávé, tejeskávé, kapucsínó – ahányan vagyunk, annyiféleképpen szeretjük a kávét. Erről az italról még az is sokmindent tud, aki egyébként nem kávézik. Mi az igazság a tények és tévhitek körül?

1.    A koffein öl – igaz, azonban ehhez gyors egymásutánban kellene 80-100 csészényivel elfogyasztani belőle. Inkább senki ne próbálja ki.

2.    A kávé jó hatással lehet ránk – Egy felmérés szerint a legtöbb amerikai kávéjával oldja meg a napi antioxidánsbevitelt, egy-két csésze már elegendő ehhez. Ha nem szereti a kávét, igyon fekete teát, amely a második legnépszerűbb antioxidáns-forrás, ezután következik a banán, a szárazbab és a kukorica.

3.    A koffein növeli a női libidót – patkányok esetében legalábbis ez a helyzet. Embernél ez valószínűleg csak a nem rendszeres kávéivókra vonatkozik.

4.    A koffein csillapítja a fájdalmat – Két csésze kávé megivásával csökkenthető az izomláz, derült ki egy vizsgálatból, azonban a résztvevők egyike sem kávézott rendszeresen.

5.    A kávé ébren tart éjszaka – épp ezért javasolják, hogy lefekvés előtt 6 órával már ne fogyasszuk.

6.    A koffeinmentes kávéban is van koffein – 5-10 csésze koffeinmentes kávé koffeintartalma megfelel 1-2 csésze normál kávénak.

7.    A koffeinmentes kávé előállításához vegyszereket használnak – A kávébabot gőzölik, így az oldott koffein a felszínre emelkedik, ahonnan egy szerves oldószer, a metilén-klorid segítségével távolítják el.

8.    A koffein nem keserű – a kellemetlen ízért az antioxidánsok felelősek.

9.    A pörkölés és a főzés módja teszi a jó kávét – Pörkölés során a kávébab belsejében található olajok kiszabadulnak, minél több olaj szabadul ki, annál erősebb az íz. A kávéfőzés során minél több ideig érintkezik a víz a kávéval, annál magasabb lesz a koffeintartalom.

10.  A kávét kecskék fedezték fel – Egy évezreddel ezelőtt Afrikában egy kecskepásztor vette észre, hogy nyája egész éjjel ébren maradt, miután kávécserjékről legeltek.

Hozzászólás kikapcsolva.

Jura kávégépek a Facebookon!