Új és használt kávégépek, kávéfőzők garanciával

A vízkő és a vízkövesedés

A vízkő és a vízkövesedés

Kávéfőzőink legnagyobb ellensége a vízkő. Hazánkban a csapvíz szinte mindenhol kemény, illetve nagyon kemény, ezért fokozottan oda kell figyelnünk a készülékbe kerülő víz mínőségére, vagy a rendszeres vízkőtlenítésre.

Ha lágy vizet használunk, a kávégép sokkal kisebb mértékben van kitéve az ásványi sók által okozott hibáknak és a kávé ízén is észre fogjuk venni a pozitív változást. Ha azonban vízrendszerünkben nincs vízlágyító berendezés, akkor bizony rendszeres időközönként vízkőtlenítést kell végeznünk. Ennek gyakorisága a használat típusától függ. Míg egy háztartásban használt készüléket elég lehet 3-4 havonta vízkőtleníteni, addig egy vendéglátóipari kávéfőzőgépet akár havonta is át kell mosni vízkőoldó folyadékkal.

Kemény víz

A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége határozza meg. Az ún. változó keménységet a kalcium- és magnézium-hidrogén-karbonát (Ca(HCO3)2 és Mg(HCO3)2) tartalom adja. Ezt forralással kiküszöbölhetjük, mert ezek a sók vízben oldhatatlan karbonátok formájában kiválnak:

Ca(HCO3)2 = CaCO3 + CO2 + H2O, illetve Mg(HCO3)2 = MgCO3 + CO2 + H2O

A szulfátok, kloridok ilyen módon nem küszöbölhetők ki, így azok az ún. állandó keménységet adják.

A változó és az állandó vízkeménység együttesen adja az összkeménységet, mely a vízre jellemző, és szintén mérhető adat. Általában összes keménységre gondolunk, amikor a víz keménységéről beszélünk. E jellemzőt általában keménységi fokokban adjuk meg. Többféle skála létezik, de többnyire a német keménységi skálát használjuk (°d).

A víz keménység szerinti osztályozása [°d]
0-4
nagyon lágy víz
4-8
lágy víz
8-18
közepesen kemény víz
18-30
kemény víz
30<
nagyon kemény víz

Tájékozódjon a helyi vízszolgáltatónál, hogy megismerje ivóvizének keménységét!

Sok készülék kijelzi a vízkőtlenítés esedékességét, ezt érdemes betartani, de hatékonysága függ attól is, hogy a kávéfőzőgép hogy van beállítva. Ugyanis a készülékeken többféle fokozatban állítható a vízkőtlenítés rendszerességét figyelő rendszer. Érdemes figyelembe venni, hogy hazánkban a legszigorúbb beállítást célszerű alkalmazni.

További információért keresse kollégáinkat a 06 30 622 8113 telefonszámon.

A vízkőtlenítést csak a kezelési útmutatóban leírt módon és az abban ajánlott tisztítószerrel végezze!

Hozzászólás kikapcsolva.

Jura kávégépek a Facebookon!