Új és használt kávégépek, kávéfőzők garanciával

Mindent a kávéról és a kávéfogyasztásról 1.

Mindent a kávéról és a kávéfogyasztásról 1.

cappuccino080121Ahány nemzet, annyiféle kávé

Törökös kávé: a finomra őrölt kávét vízzel és cukorral főzik, folyamatosan kevergetik, és többször felforralják. A kávécserje leveliből teát is főznek, valamint nyers, cukorral és mézzel ízesített kávészemeket is fogyasztanak.

Olaszos kávéfajták:

  • Espresso: sűrű, krémes kávé (25-30 ml).
  • Caffé doppio (doppió): dupla eszpresszó.
  • Caffé ristretto (risztretto): rövid, erős eszpresszó (20 ml).
  • Café lungo: hosszú kávé, kb. kétszeres (50 ml) vízzel.
  • Espresso machiato (mákkiáto): eszpresszó foltnyi tejhabbal díszítve.
  • Latte Machiatto: eszpresszó kb. 2,5 dl meleg habosított tejjel, tetején tejhabbal díszítve.
  • Cafe latte: 1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, 1 cm vastag tejhabbal díszítve.
  • Cappuccino: 1/3 eszpresszó, 40 ml gőzölt tej és tejhab, teteje kakaóporral meghintve.

Bécsi jellegű kávé: közepes pörkölésű babkávéból főzött feketekávé.

  • Melange: kávé, tejszín és tej keveréke, a tetején nincs tejszínhab, belekeverik.
  • Kapuziner: a feketekávét tejszínhabbal dúsítják és a tetejét megszórják kakaóporral.

A franciák a kávéfőzéshez közepes pörkölésű (francia pörkölés) babkávéból készítik italukat és meleg tejjel engedik fel (kávé és meleg tej kb. 1-1 arányú elegye).

Kávéból készült egyéb termékek

A kávékivonatok a pörkölt kávé vízben oldódó vonadékanyagait (vizes kivonat) tartalmazza. A kávé forróvizes kivonatát besűrítik, porlasztják, vagy liofilezéssel szárítják (fagyasztva szárítás, az anyag mélyhűtése után a jeget elpárologtatják).

A koffeinmentes kávékivonat előállításakor a nyers kávét gőzzel feltárják, oldószerrel kivonják a koffeint, majd az oldószert eltávolítják és ezután pörkölik. A kivont koffeint energiaitalokba, kólába keverik bele.

A kávépótszerek szénhidráttartalmú növényi részekből (pl. cikória aszalvány, árpamaláta) állnak. A növényi részeket pörkölik, őrlik, adalék és segédanyagokat is adhatnak hozzá. Szemes formában, őrleményként, vagy granulálva, préselve vásárolhatók meg, pl. malátakávé, cikóriakávé, keverék kávépótló. Főzetük hasonló a kávéhoz. A kávépótlók megfőzve a pörkölt kávéból készült italt helyettesítik, pl. Maláta kávé, Családi kávé. Egyes termékek (Mokka, Otthon), valódi kávét is tartalmaznak fele, fele arányban.

A kávépótlékok adalékanyagok, főzetüket önmagában általában nem fogyasztjuk, pl. Cikóriakávé.

Színezőként és kesernyés zamatot erősítő tulajdonságaik miatt pörkölt kávéhoz, vagy kávépótlókhoz használják fel.

A kávé előállítása

A kávécserje termését a termesztés helyszínén száraz vagy nedves eljárással dolgozzák fel. A kávészemeket mindkét esetben megszabadítják a gyümölcshústól, a pergamenhéjtól és az ezüsthártyától. A száraz eljárás során a magokat napon szárítják “csörgőre”, a gyümölcshúst pedig hántológéppel távolítják el. Nedves eljárás esetén a kávécserje betoncsatornában úsztatva jut el a feldolgozás helyszínére, miközben a gyümölcshús fellazul és erős vízsugárral lemoshatóvá válik a magról (ebben az esetben 2-3 napi erjesztés után távolítják el a pergamenhéjat és az ezüsthártyát). Az erjedés kedvező hatással van a végtermék minőségére, mert így finomabb aromaanyagok keletkeznek.

A következő lépés a pörkölés, amelynek során csökken a víztartalom és távoznak az illóanyagok, valamint különféle íz-, illat- és színanyagok képződnek. A kávéban a koffein az úgynevezett klorogénsavhoz kötötten fordul elő; a pörköléskor a koffein szabaddá válik és a klorogénsav egy része is elbomlik.

Ezután következik a kávészemek lehűtése, majd a különböző kávéfajtákat meghatározott arányban összekeverik és csomagolják. A kereskedelmi forgalomban kapható pörkölt kávé általában négy-nyolc fajta kávé keverékéből áll.

Nógrádi Katalin
dietetikus

Forrás: http://www.kave.specia.hu/2008/12/22/mindent-a-kaverol-es-a-kavefogyasztasrol-1/

Hozzászólás kikapcsolva.

Jura kávégépek a Facebookon!