Új és használt kávégépek, kávéfőzők garanciával

Café de Columbia

Café de Columbia

Kolumbia termeli a legtöbb arabica kávét a világon. A kisméretű, néhány hektáros ültetvényeket a farmerek kézi erővel művelik, és a kávécseresznyét szemenként takarítják be. Magas minősége és jellegzetes aromája miatt a kolumbiai kávé az első Európai Unión kívül termesztett élelmiszer, amely uniós eredetvédelemben részesült.

cafe-columbia-1

Az első kávébabokat a jezsuiták hozták magukkal még a 18. században, száz évvel később már nagy mennyiségben termesztették a kávét Kolumbiában, a 20. század elején pedig a kávéfarmerek létrehozták szakszervezetüket, megoldották a kereskedelmi és szállítási gondokat, és így Kolumbia a világ vezető kávétermelőjévé válhatott.

cafe-columbia-2

A legtöbb kávét Kolumbia északi részén, az úgynevezett kávéháromszögben termesztik. A kávécseresznyét kézzel szüretelik le a kávéfarmerek, ami elsőre nem tűnik nehéz munkának, de több mázsa kávécseresznyét egyesével leszüretelni a hegyoldalban, a meleg, párás időben, a sűrű kávécserjék között bizony nem könnyű feladat. Kolumbiában több mint félmillió család él kávétermesztésből, akiknek munkáját a Kolumbiai Kávétermesztők Nemzeti Szövetsége (Federación Nacional de Cafeteros de Colombia) fogja össze.

cafe-columbia-3

A szövetség 1958 óta folytat kampányt a kolumbiai kávé védelmében, ennek arca egy kitalált figura, Juan Valdez, aki az ábrázolásokon általában Conchitával, a szamarával látható, mögötte a kolumbiai hegyek, a vállán egy zsák kávé. Juan Valdezt csak olyan kávékon lehet szerepeltetni, amelyek 100%-ban Kolumbiában termesztett kávéból készültek.

cafe-columbia-4

A jó minőségű, különleges aromájú kolumbiai kávét az Európai Unió is védelemben részesíti. A „Café de Columbia” 2007 őszén kapta meg a földrajzi eredetvédettséget, vagyis azóta csak a Kolumbiában gyártott kávék jogosultak az elnevezés használatára. Ezzel a kolumbiai kávé lett az első nem EU-ban készülő élelmiszer, amely eredetvédelemben részesül.

Forrás: http://kaveklub.postr.hu/cafe-de-columbia

Leave a Reply

 

Jura kávégépek a Facebookon!