Új és használt kávégépek, kávéfőzők garanciával

A kávéfogyasztás kultúrája

A kávéfogyasztás kultúrája

cappuccino_a_kavegep_alatt

Tudta ön, hogy a víz után a kávé a második legnépszerűbb ital a világon? Tudta, hogy ma már egyetemen oktatják a kávékészítés mikéntjét? A fogyasztói társadalom által folyamatosan táplált igényszint-fenntartás és növelés mellett egyre inkább hajlamosak vagyunk elfelejteni honnan és hová tartunk, miért csinálunk dolgokat és azok egyébként mennyire jól tudnak esni éppen ott, éppen akkor, éppen nekünk. Ahogyan például a reggeli kávé is.

A kávé mindössze 50 kalóriát tartalmaz és az összes ital közül a legjobban stimulálja érzékszerveinket. Hat a szívműködésre, hangulatunkra, élénkíti a figyelmet és többek között a veseműködésre is kedvező hatással van. A látást 12 megabit/másodperccel, a hallást 1 megabit/secundummal, az érintést 500 kilobit/s-mal, a szaglást 70 bit/másodperccel, az ízlelést pedig 15 bit/sec sebességgel gyorsítja. Előbbi kettő sebességen – összehasonlításul – már magában szélessávú internetkapcsolatra lennénk képesek.

Olaszországnak nagyon sokáig nem volt nemzeti kávéja, és ma is elsősorban brazil termelőktől vásárolják az illycaffé alapanyagát. Triesztben ma a nyerskávé-brókereken kívül 12 további import cég található a kikötőben, 10 kávé-speditőr, kávéra specializálódott biztosító bankok, botanikus kerttel és több mint 100 kávécserjével rendelkező kávéegyetem és egy koffeinkivonó üzem biztosítja a kávétermelés atombiztos hátterét.
1999-ben az illy az MIB School of Management-tel hozta létre az első Kávéegyetemet, amit 2002-ben Triesztbe költöztetett át. Ugyanebben az évben, 2002-ben nyitotta meg a kapuit a brazíliai intézmény Universidade illy do Caffé néven, mely intézményekben nemzetközi szakértők és technikusok tartanak évről évre, hónapról hónapra kurzusokat a termesztéstől az őrlésen és pörkölésen át az eszpresszó készítésig. Triesztben rövid, egynapos képzésünkön betekintést nyertünk a kávé történelmébe, az eszpresszó készítés mikéntjébe és megtanultuk egy életre: kávékóstolónak lenni határozottan nem jó dolog.

Egy jó eszpresszó
A legjobb keserű kávét Brazíliában gyártják, a keserűség mellett a savanyúság, illetve az édesség az a két komponens, melyre ügyelni kell a kávé keverésekor, illetve kóstolásakor. Az illy minden nap, időjárástól, természettől, célcsoporttól függően változtatja keverékeinek összetételét. Míg Afrikában, Tunéziában és az Egyesült államokban leginkább a sötétre pörkölt, keserű kávét szeretik, addig az Európai országokban többnyire az édes íz dominál. A keverésnek leginkább az 1500 különböző vegyületből álló, Olaszországban a cappuccinóval szemben 80-20 arányban domináló eszpresszónál van nagy szerepe. A trieszti és sao-paoloi Aromalab névre hallgató laboratóriumokban a tudósok 1998-tól vizsgálják az egyes kávék aroma-összetételét és tanulmányozzák az egyes fizikai-kémiai folyamatokat a lehető legjobb minőség és összetétel elérésének érdekében.

A többnyire kávéházakban, azok között is természetesen illycafféban használt kávégépek 90 fokos víz csepegtetésével és 9 atmoszféra nyomással készítik az eszpresszót, illetve rá a tejből felvert habot. Harminc másodperc alatt mindennek ki kell oldódni a kávéból, ekkor a hab, illetve az illy esetében inkább a krém alatt több ezer apró buborék és olajcsepp rakódik le: a későbbiekben ezeken keresztül érezzük az aromát, mint olyat.

Forrás: http://www.kave.specia.hu/2007/03/01/a-kavefogyasztas-kulturaja/

Hozzászólás kikapcsolva.

Jura kávégépek a Facebookon!